Mediaparoni älykaupungissa Rohkeasti innovoiden pienin askelin kohti kestävää tulevaisuutta missä älykaupunki ja älykäs media ovat osa globaalia ekosysteemiä.

Kaikki blogit puheenaiheesta Mihail Gorbatshov

Miten Venäjästä tuli Venäjä? – entä jos olisi tullut 1991 sotilasvallankaappaus

Miten Venäjästä tuli Venäjä? – entä jos olisi tullut 1991 sotilasvallankaappaus

*

Venäjän tulevaisuus – onko sitä?  Näin kyselin joulupäivänä 25.12.1990 kirjoittamassani tekstissä, jota tarjosin tuolloin parille lehdelle. Juttu ei kelvannut, olihan se erillisajattelua, ja artikkelilokeroihin liian pitkäkin.  Nyt kun viikko ennen joulua 2018 tein työhuonessani siivous- ja järjestelyhommia, löysin mustakantisen tekstikirjan, josta sen laitan tähän näkösälle. 

Mihail Gorbatshovin Nobel-puhe 5.6.1991 - erään murroskauden ja uran taitekohta

*

Joskus on hyvä katsoa taakseen ja miettiä.

Tänään on kulunut päivälleen 27 vuotta siitä, kun Neuvostoliiton presidentti, NKP:n pääsihteeri, Mihail Gorbatshov piti hänen Nobel-luentonsa 5. kesäkuuta 1991, Oslon kaupungintalon suuressa salissa, Norjassa. 

Mihail Gorbatshov: maailma on valmistautumassa sotaan

JUURI NYT: Mihail Gorbatshov uskoo, että maailma on valmistautumassa sotaan. "Ex-presidentti kehottaa YK:n turvallisuusneuvostoa hyväksymään lauselman, ettei ydinsotaa tule koskaan käydä eikä sitä saa hyväksyä." http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/gorbatshov-60794

Elokuussa 1991 ratkesi Viron, Suomen ja maailman kohtalo

# On kulunut neljännesvuosisata niistä puistattavan jännittävistä vaiheista, joiden seurauksena Neuvosto-Eesti julistautui itsenäiseksi. Mihail Gorbatshovin Perestroika-kauden seurauksena Berliinin muuri oli murtunut marraskuussa 1989. Se johti Itä-Euroopan satelliitivaltioiden irrottautumiseen Moskovan holhouksesta. Mutta Neuvostoliitto oli vielä koossa. Viro ja Baltian maat olivat osa Neuvostoliittoa.

Etyk pani Putinin harmiksi uusiksi Euroopan kartan

Ehkä Timo Soini Perussuomalaisista kuvitteli ulkoministerinä pääsevänsä mustien autojen takapenkillä heinäkuussa helpolla, kun eduskuntakin painui lomalle. Mutta Euroopassapa lomaillaan vasta elokuussa. Sitä ennen kaikki tärkeät asiat kaatuvat päälle ja vaativat ratkaisua.

Gorbatshov puhuu itselleen

Mihail Gorbatshov kuuluu viime vuosisadan ehdottomiin suurmiehiin. Kylmän sodan kaudella kilpavarustelu kahden järjestelmän välillä oli riistäytyä käsistä. Atomisodan mahdollisuus oli olemassa.

 

Putin sai Ukrainan selkkauksen Gorbatshovin ja Jeltsinin perintönä

Kun kirjoitan tätä tekstiä, Vladimir Putin on ollut näkymättömissä muutaman päivän. Saapa nähdä,  mikä tässäkin on faktaa ja mikä fiktiota. Joka tapauksessa elämme 30 vuotta sitten valtaan eli Neuvostoliiton kommunistipuolueen pääsihteeriksi nousseen Mihail Gorbatshovin toiminnan jälkimainingeissa.

   Oli hämmästyttävää, miten helposti ja rauhanomaisesti Berliinin muuri murtui marraskuussa 1989. Gorbatshov luopui pian Varsovan liiton maiden valvonnasta, mikä johti Saksan yhdistymiseen. Gorbatshovin aikana myös Suomen asema helpottui oleellisesti.

Gorbatshov pelasti Euroopan suursodalta 9.11.1989

On kulunut neljännesvuosisata Berliinin muurin murtumisesta. On luojan lykky, että Kremliä hallitsi silloin rauhan mies nimeltä Mihail Gorbatshov eikä esimerkiksi Vladimir Putin, joka taisi tuolloin hoidella vakoiluhommia Saksan ”demokraattisessa” tasavallassa.

Ukraina oli Putinille viimeinen pisara - Suomi ja Baltia turvassa

Suomella ei todellakaan ole mitään vaaraa eikä huolestumisen aihetta, jos kerran Putin ryhtyy kunnolla tositoimiin vasta kun veljeskansa Ukrainassa syttyy kapina ja Kremlin tukema presidentti heitetään yli laidan.

Putin on sanonut, että Neuvostoliiton romahtaminen oli meidän aikamme suurin geopoliittinen onnettomuus. Se on isovenäläisen sovinistin näkemys.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä